gyakran ismételt kérdések

Mikor érdemes elkezdeni a fizioterápiát? 

Sérülések, műtétek után gyakori tévhit, hogy csak hosszabb lábadozási fázis után lehet elkezdeni terhelni a beteget. Mára már tudjuk, hogy nemcsak a humán gyógyászatban, de az állatoknál is a leghatásosabb, ha a mobilizációt minél hamarabb megkezdjük. A műtéteket, sérüléseket követő napokban már vannak olyan technikák, amikkel el lehet kezdeni a rehabilitációs folyamatot. Javasolt tehát minél hamarabb felkeresni egy fizioterapeutát, hogy közösen építhessék fel a kezelési tervet.

 

Mit vigyünk magunkkal az első vizsgálatra?

Fontos, hogy a fizioterápiás kezelés csak állatorvosi diagnózis birtokában kezdhető meg, így minden esetben szükséges az összes állatorvosi lelet/eredmény. Legyen nálunk oltási könyv/útlevél, puha jutalomfalat, esetleg kutyusunk kedvenc játéka.

 

Ehet-e a kutyám kezelés előtt?

A kezelés előtti 4-5 órában már ne adjunk kedvencünknek enni, maximum pár jutalomfalatot.

 

Lehet-e BEMER mágneses fizikai érterápiát használni, ha a kutyámba fémet, protézist ültettek?

IGEN! Fontos tudni, hogy sem humán sem állatgyógyászatban a beültetett fémek nem jelentenek kontraindikációt a mágnesterápiára nézve. A BEMER készülékek által használt frekvenciák semmilyen módon nem hatnak az implantátumra.

 

Van-e olyan kezelés, ahol a kutya szőrét le kell vágni?

Igen, bizonyos szőrhossznál ultrahangos kezeléshez vagy lézeres kezeléshez szükséges lehet a szőr rövidítése, de ez nem jelenti a bőrig borotválást. Jó hír, hogy maga a lézersugár serkenti a szőr növekedését, így sok esetben (pl. kiállítási kutyáknál) kifejezetten hasznos, ha műtétet, varrást nem igénylő bőr/szőrhiánnyal járó sérülés után eljárunk lézerterápiára, hogy ne csak funkcionálisan, de esztétikai szempontból is megtegyünk mindent, azért, hogy visszaállítsuk a sérülés előtti állapotot.

 

Én mint Gazdi, tudok-e tevékenyen segíteni kutyusom felépülésében?

MINDENKÉPPEN! A rehabilitációs kezelések önmagukban sokkal lassabban/kisebb hatásfokkal hoznak eredményt, ha a Gazdi otthon nem foglalkozik kedvencével. A fizioterápiás kezelések során a fejlődés ütemében mindig adunk otthonra házi feladatot, melyeket napi rendszereséggel el kell végezni.

 

Kedvencem többféle betegséggel is küzd, mikor nem ajánlott fizioterápiás kezelés?

Az első vizsgálat alkalmával részletesen átbeszéljük a korábbi és aktuális betegségeket, így, ha valamelyik kezelési módszer nem ajánlott egy bizonyos betegség miatt (pl. epilepszia, daganat), arról tudni fogunk.

 

Vannak esetek, amikor a kezelést mindenképp el kell halasztani?

Igen. Ha a kezelést megelőző napokban/a kezelés napján kedvencén lázat, sebe körül gyulladást vagy bármilyen egyéb frissen kialakult betegség /fertőzés jeleit (hányás, hasmenés, levertség) tapasztal, kérjük tájékoztasson minket, és ezzel együtt azonnal keresse fel a kezelő állatorvost!

 

Tömegközlekedéssel érkezem. Mik a legközelebbi megállóhelyek?

– Busz:  120 Röppentyű utca megálló (Göncz Árpád városközpont M felől)
              120 Frangepán utca megálló (Újpest-Központ M felől)
              32 Frangepán utca megálló (Göncz Árpád városközpont M felől)
– Villamos: 1 Honvédkórház megálló
– Metró: 3 Árpád-híd Göncz Árpád városközpont megálló

 

Nem találta meg kérdésére a választ? Írjon nekünk az ebzkutyafizio@gmail.com e-mail címre és 24 órán belül válaszolunk!